2011. április 10., vasárnap

Minőségi az életed?

„Ha nem tanulsz meg szeretni, meghalsz!”

Isten a szeretet – olvassuk a Szentírásban. De hogyan válik valósággá ez a tény? Isten egyszülött Fiát küldte, hogy teljessé legyen bennünk a szeretet. Földre jött önmagát megalázva és megüresítve. Szolgai formát vett fel, és szeretett minket elejétől fogva mindvégig. A szeretet azt jelenti, hogy adok mindabból, amim a legjobb. Krisztus önmagát adta értem, hogy éljek és bővölködjek a tőle kapott életben. Ő mindig adott. Szeretetével, és azzal, hogy önmagát adta, legyőzte halált. Nincs többé halál. Olyan halál, ami elválaszthatna Tőle és a szeretteinktől. Érettünk élt itt e földön. Az úrvacsorában nemcsak emlékezünk arra, hogy önmagát adta értünk, hogy mi örök, minőségi életet kapjunk, hanem ez egy találkozás is egyben. Vele való találkozás, amiben elfogadhatjuk az Ő szeretetét. Ezt a szeretetet személyesen adja mindenkinek egyen-egyenként. A szemembe néz, és azt mondja: „Szeretlek!”, „érted tettem”, és aztán átölel. Mi csak akkor tudjuk igazán elfogadni az Ő szeretetét, a lényét, ha beengedjük egészen a bensőnkig, és megtanuljuk továbbadni. Mert ez a szeretet: elfogadni és adni. Nagyon sok mindennel elhalmozott minket a mi Istenünk, és mi szégyen szemre arra sem vagyunk hajlandóak, hogy elfogadjuk ezeket az áldásokat és ígéreteket. Pedig a mi Istenünk annak örülne a legjobban, ha elfogadnánk és áradó szeretettel, hálatelt szívvel továbbadnánk az Ő szeretetét. Ez nem nehéz. Annyit kell tenned, hogy elfogadsz, és továbbadsz.

Szereted Istent? Szereted önmagad? Szereted a melletted levő embert?

Kötő Ferencz – Barna

Önmagamról

Sok minden kavarog a fejemben… gondolatok Istenről, magamról, rólad, kapcsolataimról, lehetőségekről, az élet értelméről és sokféle céljairól. Mivel próbálok rendszeresen írogatni, hát gondoltam, ezt is leírom. Ne vesszen el a gondolataim táguló világában. Hátha valakinek hasznára lesz, ha másnak nem, akkor legalább nekem.

Jó párszor felvetődött már bennem az a kérdés, ki vagyok én, és miért vagyok ilyen. Jó lenne tudni erre a tökéletes választ, de még jobb, hogy erre csak Isten tudja igazán. Az élethez való képességem a kapcsolataim, a hozzáállásom, a mások viszonyulása hozzám, és még sorolhatnám, hogy mi minden járul ahhoz, hogy most az legyek, aki vagyok. Fontos tudni, hogy mindezek az Isten, a Mindenható Jó Isten kezében vannak. „És neki bizony mindenre gondja vagyon.” Így hát rám is gondja van, és milyen csodás dolog, hogy a végtelen, szent, mindenható Úr Isten az, aki nemcsak hogy számon tart, de gondviselő szeretettel van irántam és irántad. Persze joggal mondhatnád, hogy miért emlegeted annyit Istent, hiszen anélkül is szeret és veled van, hacsak utalsz Rá, nem mondod ki mindig a nevét, mert esetleg másokat irritál vagy sért az, hogy Istent annyiszor említem. Hálás vagyok azért, amilyen vagyok. Tudom, hogy sok hiányosságom van, és sorolhatnám azokat, de vannak jó tulajdonságaim is, de miért is soroljam őket, hiszen azok sem foltmentesek és elvégre nem az én érdemem és erőm. Egyszóval valamilyen fajta „isteni függőségben” élek. Rájöttem, hogy enélkül nem tudok élni, még ha nagyon akarnék is, és ha minden erőmet összeszedném, akkor sem. Viszont nem is akarok enélkül élni, mert úgy gondolom, hogy csak így jó élni, és csak így éri meg élni az életet. Hát így állunk. Mondhatnám, hogy egy szangvinikus, extrovertált, sokszínű személyiség vagyok – van némi igazság benne – de nem szeretném ily módon elemezgetni magam. Úgy gondolom hasznos dolog tisztában lenni saját magaddal. Tudd, mire számíthatsz, és mire nem! Mennyi mindenre képes vagy, még arra is, amit nem szeretsz, vagy amit nem várnál el önmagadtól.

Már rég rájöttem arra, hogy egyfajta hullámzás figyelhető meg az életemben. Van időszak, amikor fent vagyok, és akkor mindent bele, minden jól megy, több szálon is fut a munka, a szolgálat, az élet, és van, amikor kifogy a benzin a tartályból, és akkor még az „önindító motor” sem működik. Több kell ennél. Igen, ezt régóta tudom, és jól tudom. A kérdés az, mi lesz ezután. Amikor fent vagyok, sok és nagy dolgokra vagyok képes. Olyankor álmok, tervek, ötletek rohamoznak, és szürke állományom kapkod, hogy mindent megértsen és lejegyezzen. De amikor lent vagyok, szinte teljes a sötétség, a pánik, a félelem. Borzasztó élmény. Nem kívánom, de már biztos átélted ennek az élethelyzetnek valamelyik fokozatát, és tudod, miről beszélek. Igen, arról. Amikor az akkumulátor lemerül, és már nem lehet feltölteni, mert teljesen kiégett, hanem egy teljesen újra, jó minőségűre kell cserélni. Igen, és erre csak egy lehetőség van.

Boldog életre lettem teremtve én is, te is, ha hiszed, ha nem. Én elhiszem! A kapcsolatok a legfontosabbak, és ezen belül az, hogy légy teljesen őszinte, naprakész és mindig „on-line” (élő kapcsolatban). Persze kell legyenek egészséges határaink, mert ezek nélkül szétesünk. A kapcsolatok is meghatároznak és befolyásolnak, éppen ezért jobban és többet figyelj ezekre! Tudod, van egy nagyon igaz dán mondás: „Az, hogy ki vagy, az Isten ajándéka neked, az hogy mit kezdesz magaddal, az a te ajándékod Istennek.” Egyáltalán nem mindegy, hogyan élsz, kiben hiszel, hogy gondolkodsz, mit szeretsz, mit teszel szívesen, mert az, aki vagy és amit csinálsz, ahogyan élsz, az befolyásolja a körülötted élő embereket. Igen bizony!

Én úgy érzem jól magam, ha mindenkivel jóban vagyok. De ez nagy erőfeszítésekkel és lemondásokkal jár, amiket szívesen megteszek. Nem sok ember, vagy inkább nem, tudok arról, hogy valaki utálna, vagy kerülné a jelenlétemet. Lehet van, de nem tudok róla. Nem azért szeretek mindenkivel jóban lenni, hogy kedveljenek. Nem! Hanem mert mindenkiben van valami, ami vonzó és jó, és amitől barátnak látom, olyan embernek, akitől tanulni lehet. Nem akarok mindenkinek megfelelni, mert akkor elveszítem a gerincességemet, az egyéniségemet. De tudom, hogy több kitartásra és határozottságra van szükségem. Az élet élni való, éld hát meg a jelent, ne tévedj el a sok lehetőség között, hanem mérlegelj, és dönts bölcsen és határozottan! Ja, és légy következetes, mert ha nem, elveszíted az értékedet és értékeidet.

Ha végigolvastad, köszönöm, habár nem tudom, mi mozdult meg benned, de próbálj összpontosítani mindig a lényegre…

Kötő Ferencz – Barna